Le site Tlaxcala est de nouveau en ligne !
The Tlaxcala site is online once again!
La página web de Tlaxcala está de nuevo en línea!
Die Website von Tlaxcala ist wieder online!
http://www.tlaxcala-int.org

Thursday, 1 January 2015

Jean-Pierre Bekolos film The President blev förbjuden i hans hemland Kamerun
Intervju

Hans film förbjöds – för politisk

 • Jackie Zan, SVT, 17-11-2014
  Regissören Jean-Pierre Bekolos film The President blev förbjuden i hans hemland Kamerun. Anledningen är att den anses för politisk. Vi träffade Bekolo som just nu befinner sig på besök i Sverige och pratade om läget för yttrandefriheten i landet.
  Foto: Don Titelman
  The President är en allegori över Kameruns politiska situation och enligt filmens regissör Jean-Bekolo, en uppmaning till att reflektera över vad det innebär att landets president Paul Biya har suttit vid makten sedan 1982.
  – Jag försökte tänka sätta mig in hur människorna i Kamerun tänker, 32 år med samma president är en väldigt lång tid, människorna känner sig inte fria, de är väldigt rädda. Flera av mina vänner hälsar inte på mig längre för de tycker att jag attackerat något som jag inte borde röra. De är rädda för att ifrågasätta det rådande systemet, säger Jean-Pierre Bekolo.

  Likheter med händelserna i Burkina Faso

  I filmen försvinner landets president plötsligt, bara några dagar innan valet och lämnar befolkningen full av frågor. Filmen bär flera likheter med den senaste tidens händelser i Burkina Faso där presidenten Blaise Compaoré efter 27 år vid makten avsattes efter ett folkligt uppror.
  – Den officiella bilden är att man får man säga vad man vill i Kamerun och många människor lever med den lögnen, säger Jean-Pierre Bekolo.

  Försök till protester förtrycks

  Vad tror du regeringen är rädda för?
  – De vill inte att något som det som hände i Burkina Faso ska ske, så möjligheter till att människor ska kunna protestera förtrycks. Alla försök till att demonstrationer eller protester förtrycks, det är därför de inte vill att filmen ska visas. Man får spela in vad man vill, men man får inte visa det.​
  Se hela intervjun i klippet ovan. 
  Se filmen här

No comments: