19/04/2022

FAUSTO GIUDICE
Rasmus Paludan: snabbporträtt av en som muckar bråk

  FG, BastaYekfi, 18/4/2022

Den som satte eld på svenska förorter under påskhelgen och mitt under ramadan förtjänar att bli känd. Här är ett snabbporträtt.

Rasmus Paludan, av Morten Ingemann

 

Rasmus Paludan föddes 1982 i Nordsjälland av en dansk mamma och en svensk pappa. Så blev det möjligt för honom att få svenskt medborgarskap utöver det danska, och öppnade vägen för honom att ställa upp i nästa riksdagsval i september i år. Han har inte större chans att bli vald där än i Danmark, där han fick knappt några tusen röster. Men det kan öka hans plats på sociala medier, där han är överaktiv och mångdubblar sina provokationer. Utan att få särksilt många followers.

Rasmus har en vänsterorienterad yngre bror - som i en video uppmanade att inte rösta på honom 2019 - och en yngre syster som är feministisk poet och elektronisk musiker. Rasmus gifte sig i höstas med en 21-årig kvinna, vars anonymitet har bevarats och som bara är känd för att sedan 17 års ålder ha haft en kärleksaffär med Peter Madsen, alias Raket-Madsen, uppfinnare av raketer och ubåtar som avtjänar ett livstidsstraff för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Ett skenäktenskap? Det vet man inte. I vilket fall som helst har denna nyhet gjort slut på ryktena om att Rasmus är homosexuell. För övrigt han Rädda Barnen anmält honom för att ha sextjattat med personer under 15 år.

Rasmus har två personliga problem: sin hjärna och sin övervikt.

År 2005, vid 23 års ålder, råkade han ut för en bilolycka som resulterade i en 25-procentig förlust av hjärnkapacitet och äventyrade hans juridikstudier. Men Paludan lärde sig tillräckligt mycket juridik för att specialisera sig på alla typer av klagomål och stämningar, till exempel mot författaren till ett meddelande om att Hitler inte hade avslutat arbetet med att befria världen från "bögar" eller mot sin namne Rasmus Padulan Malver för att felaktigt ha använt  "mellannamnet" (Padulan) som efternamn. Men han har förlorat fler rättegångar än han har vunnit och har dömts ett avsevärt antal gånger för sina hatutbrott mot muslimer.

Rasmus har specialiserat sig på en särskild aktivitet: han bränner koraner offentligt, ofta efter att ha lindat in dem i bacon eller smetat in dem med fläskfett, både i Danmark och Sverige, under polisskydd, i namn av den heliga rätten till yttrandefrihet. För att göra detta startade han det han kallar ett politiskt parti men som liknar snarare ett enmansföretag: Stram Kurs eller Hard Line. Företagets filosofi sammanfattas med två ord på Instagram: ”Ethnonationalist and libertarian”. Kort sagt, en korsfarare för 2000-talet, som vill rensa Norden från muslimer innan de slutligen tar över.

Låt oss komma till det andra problemet för vår nordiska variant av Éric Zemmour: hans idealvikt skulle vara 75 kilo. Den 31 januari 2002 meddelade han stolt på Instagram att han hade gått ner 11,40 kg på en månad, från 119,50 till 108,10 kg. Det innebär att han har 33 kg kvar att tappa. Men för att göra det måste han naturligtvis ge upp Carlsberg, Tuborg och fläskkotletter, kort sagt, viktiga delar av den danskhet som skulle utplånas av de muslimska horderna.

Rasmus är inte den första tjocka lagvrängare som skapat nyheter i nordiska medier. Han har en berömd föregångare som han hämtar mycket inspiration från, även om  han anpassar sina metoder till postmodern kommunikation. Mogens Glistrup (1926-2008) var jurist, expert  på skatteflykt. 1972 grundade Glistrup Framstegspartiet, som året därpå blev det näst största partiet i Folketinget med 28 valda ledamöter. Min favorit bland hans "reformförslag" var att man skulle avskaffa det danska försvaret och ersätta det med en telefonsvarare med meddelandet ”Vi ger oss” inspelat på ryska. Efter sina oändliga problem med rättvisan  - han tillbringade några år i fängelse - blev hans image gradvis sliten och han tillbringade slutet av sin karriär med att driva ett korståg mot muslimska invandrare och asylsökande. Responsen var svag: i valet 2001 fick han 0,6 procent av rösterna. Det måste sägas att mannen verkligen hade börjat gå överstyr: 1999 föreslog han att 6 000 muslimska flickor mellan 12 och 20 år skulle fångas in och säljas "till exempel till Paraguay" för 6 miljoner kronor. Ett riktigt kreativt sätt att ersätta de avskyvärda skatter som borde avskaffas!

Glistrup har försvunnit, men några av hans "förslag" mot det "stora utbytet" har blivit en del av den officiella danska politiken och håller på att spridas över hela Europa. Boris Johnsons "innovativa" lösning på problemet med papperslösa invandrare - att utvisa dem till Rwanda - är till exempel direkt inspirerad av det avtal som den danska socialdemokratiska invandringsministern Mattias Tesfaye, som själv är son till en etiopisk flykting, och den rwandiska regeringen ingick förra året om att utkontraktera interneringen och hanteringen av asylsökande. Detta ligger inte långt ifrån Glistrups förslag om ”försäljning av muslimska flickor”.

Rasmus Paludan, Mogens Glistrup, Beppe Grillo och Éric Zemmour är bara stormsvalor om kommande eller redan pågående katastrofer. Metoden är alltid densamma: provocera, provocera, provocera och revolten hos de grupper som är måltavlor för era provokationer kommer att rättfärdiga budskapet i era provokationer.

 

Aucun commentaire: