17/04/2022

Uttalande med anledning av den Palestinska Fångens Dag (17 april)


Europeisk allians till försvar för palestinska fångar, Bryssel, 17/4/2022  

Den palestinska fångens dag, som infaller den 17 april, celebreras i år mitt i de israeliska ockupationsmyndigheternas brutala kampanj mot hela det palestinska folket, mot frihetskämpar som hålls fångna i israeliska fängelser.

Det uppskattas att det fortfarande finns över 4 400 krigsfångar i den israeliska ockupationens fängelser, däribland 33 kvinnor och flickor, cirka 160 barn under 18 år och över 500 administrativa fångar, däribland åtta valda parlamentsledamöter. Minst 600 krigsfångar lider av obotliga eller allvarliga sjukdomar, såsom cancer och partiell eller total förlamning. Israels behandling av palestinska krigsfångar och administrativa fångar kan utgöra krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten om den internationella brottmålsdomstolen utreder den på rätt sätt.

Israel fortsätter att förneka palestinska krigsfångar och administrativt häktade deras grundläggande rättigheter som garanteras av internationella konventioner och normer, och fortsätter sina repressiva åtgärder och metoder som inkluderar isolering, tortyr och våldsanvändning som har eskalerat avsevärt sedan sex palestinska krigsfångar flydde från högsäkerhetsfängelset Gilboa.

 

Bland de många brutala åtgärder som Israel tillämpar mot det palestinska folket kan nämnas upptrappningen av arresteringar, även av barn och kvinnor, den fortsatta systematiska tortyren av fångar och häktade, den fortsatta politiken med kollektiv bestraffning av deras familjer och det långvariga kvarhållandet av åtta kroppar av fångar som avlidit i fängelset, till stor del på grund av medicinsk försummelse .

Efter flyktförsöket genom ”frihetstunneln” i september förra året intensifierade de israeliska ockupationsmyndigheterna sina hårda övergrepp och sitt förtryck mot palestinska krigsfångar och häktade. De flyttade ett stort antal av dem, däribland de sex fångar som lyckades fly från Gilboa-fängelset, till isoleringsceller. Politiken med kollektiv bestraffning av palestinska krigsfångar och häktade eskalerade och fick dussintals fångar att inleda individuella hungerstrejker för att förkasta sitt administrativa frihetsberövande. I början av januari tillkännagav de administrativa fångarna ett kollektivt ställningstagande där de förklarade en fast och omfattande bojkott av alla rättsliga förfaranden i samband med administrativt frihetsberövande i israeliska domstolar.

I februari förra året meddelade palestinska krigsfångar i israeliska fängelser att de skulle inleda en omfattande strejk den 25 mars om inte fängelseförvaltningens restriktiva åtgärder som inskränkte deras grundläggande rättigheter, inklusive matrestriktioner, upphävdes. Detta allvarliga hot, som visade på enigheten och den starka viljan hos alla palestinier i israeliska fängelser, fick fängelseförvaltningen att avbryta åtgärderna och uppfylla fångarnas humanitära krav, vilket ledde till att strejken avbröts.

Den Europeiska alliansen till försvar för palestinska fångar fortsätter att stödja kampen för alla män och kvinnor i israeliska fängelser och interneringscenter tills de återfår sin frihet och sina lagliga och mänskliga rättigheter, och förklarar sitt absoluta fördömande av de israeliska ockupationsmyndigheternas förtrycks- och övergreppspolitik mot alla fångar, eftersom den bryter mot den internationella humanitära rätten och den tredje och fjärde Genèvekonventionen från 1949.

Alliansen, som fortsätter sin verksamhet, är fast besluten att internationalisera frågan om palestinska krigsfångar för att uppnå deras och alla fångars frihet och återupprätta deras värdighet och legitima, rättsliga och humanitära rättigheter, inklusive deras rätt till behandling och lämplig sjukvård för de sjuka, rätten till utbildning och andra grundläggande rättigheter som garanteras av internationell humanitär rätt.

Frihet för alla sjuka fångar, frihet för alla barn, kvinnor och äldre!

Frihet för administrativa fångar!

Frihet för alla dem som offrade sin egen frihet för sitt folks frihet!

 

 https://us02web.zoom.us/j/88690641073

Tid: Kl. 1:00 p.m. UTC

Aucun commentaire: